Steden-

munten

 

Stedenmunten zijn penningen die tijdens een jubileumjaar in gebruik zijn als betaalmunt in een stad of dorp. Na het jubileumjaar versliest de munt zijn betaalwaarde en gaat verder als souvenirpenning

Stedenmunten worden vaak uitgegeven door een winkeliersvereniging of een speciaal opgerichte jubileumstichting. Zijn dan voor een beperkte periode te gebruiken als betaalmiddel bij deelnemende winkeliers. Een plaatselijke bank of gemeente staat dan garant. De kosten van de oplage worden echter meestal ruimschoots betaald door niet ingeleverde penningen na het jubileum. Veel voorkomende waarden zijn: 2,5 of  5 gulden en 2 of 5 euro. Tegenwoordig vallen ook herdenkingspenningen zonder betaalwaarde maar met vermelding van een plaatsnaam ook onder deze catagorie.

De meeste stedenmunten uit de periode 1935-1989 staan beschreven in de catalogus W.de Kreuk/J.Mevius. Deze catalogus is echter niet compleet en duikt er af en toe nog een onbeschreven jubileummunt op.

 

EMMEN Stedenmunt 1989

Tijdelijk betaalmiddel tijdens 850 jaar bestaan van Emmen . Deze penning is uniek omdat het vrijwel de laatste penning opdracht was die de Rijksmunt heeft gemaakt onder muntmeester De Jong. De eerste zending met muntmeesterteken Aambeeld was vlot uitverkocht. Emmen besloot een tweede levering te kopen. Muntmeester was gewisseld alsook het muntmeesterteken op de penning. Op het moment van levering bleek echter het geld van de stichting Emmen 850 nagenoeg op en zijn al na enkele weken geen verdere activiteiten meer in de gemeente georganiseerd. Het grootste gedeelte van de tweede levering penningen is nooit in omloop gekomen.

Waarde: vijf gulden (5 piek)
Oplage: 10.000 + 10.000
Materiaal: Cupro Nikkel BU
Maat: 30 mm

Cupronikkel Proof, met waarde in blauw RM doosje:  300 stuks;     verkoop 25 gulden p/s
Zilver, zonder waarde, in blauw RM doosje:                  66 stuks;     verkoop 85 gulden p/s
Goud, zonder waarde, in blauw RM doosje:                    4 stuks;      verkoop 850 gulden p/s

Muntmeester teken Aambeeld ( Ir.J.de Jong 1980-1988)
Muntmeesterteken Pijl &boog ( Chr. Van Draanen 1988-1999)
1e slag begin november 1988 te Utrecht

Connecten

Direct contact

6 + 14 =

Ga naar de inhoud